IPTV eller kabel-tv? Vad är skillnaden och vad bör du välja?

Två likvärdiga, men ändå annorlunda, tekniker för att titta på tv är kabel-tv och IPTV. I den här artikeln går vi igenom vad likheterna och skillnaderna är, samt vilken teknik som passar dig bäst.


Allente

 • En sammanslagning av Viasat och Canal Digital
 • Parabol & Fiber-TV
 • Bredband via öppna fibernätet

Läs mer om Allente

Telenor TV

 • Fiber-TV med bra grundpaket
 • Möjlighet till inspelningsbar HD-box
 • Se Tv4 problemfritt!

Läs mer om Telenor TV abonnemang

Boxer

 • Mixa och välj kanaler fritt
 • Marknadens mest prisvärda kanalpaket
 • Teckna kanalpaket helt utan bindningstider

Läs mer om Boxer abonnemang

Ownit

 • Tv via internet
 • HD-box ingår med största paketet
 • Välj extra-kanaler själv, 19kr/månaden per kanal

Läs mer om Ownit

Sappa

 • Fler än 150 st kanaler
 • Stora valmöjligheter med 29 st kanalpaket
 • Film & Sport från både Cmore & Viasat

Läs mer om Sappa

Tele2

 • Heltäckande utbud av sport
 • Störst HD-utbud
 • Streama filmer och serier med Comhem Play och Comhem Play+

Läs mer om Tele2


Vad är kabel-tv?

Rent tekniskt distribueras kabel-tv genom koaxialkabel eller fiber, och ibland genom en hybrid av de båda. Kabel-tv ger därmed tillgång till både analoga och digitala tv-sändningar. Tekniken drivs av få komponenter och anses därför vara driftsäker och pålitlig.

 

Vad är IPTV?

IPTV ger endast tillgång till digital-tv, och distribueras genom fiber eller fiber och CAT-kabel. IPTV kan enkelt uttryckas som "tv över internet", och tekniken låter dig fritt välja din tv-leverantör utan att du behöver vara bunden till en särskild leverantör. I och med den här teknikutvecklingen är du med andra ord inte längre tvungen att exempelvis välja Com Hems tjänster och utbud, även om din bostad är ett "Com Hem-hus". 


Den pålitliga och snabba hastigheten som fiber erbjuder gör också att bild- och ljudkvalitet alltid är bra, och eftersom fiberkablar inte heller påverkas av oväder (eftersom signalen som går genom dem är ljus istället för radiovågor eller el) så är tekniken driftsäker.

 

Vad är skillnaden?

En fördel som IPTV har gentemot kabel-tv är att tekniken ger större möjligheter att utforma smarta tjänster i digitalboxen, som styrs via fjärrkontrollen, exempelvis playfunktioner och möjlighet att hyra film eller köpa enskilda sportevenemang, medan kabel-tv har en fördel att den också kan visa analoga kanaler och är mer driftsäker, även om IPTV också generellt kan sägas vara väldigt driftsäker, men tekniken är förstås beroende av att internet fungerar. 


Kvalitetsmässigt är det ingen skillnad mellan teknikerna (vad beträffar de digitala sändningarna). IPTV kopplas enkelt in genom nätverkskabel, om en sådan lösning finns installerad i väggen, och kabel-tv kopplas in med en klassisk antennkabel. På bilden nedan ser du skillnaderna mellan vägguttagen.

 

så här ser uttag för IPTV och Kabel-TV ut

Teknikerna är med andra ord likvärdiga på fler sätt än de är olika, och vad du bör välja blir snarare en fråga om vad som finns installerat i din bostad. Om du har ett antennuttag i väggen eller på fiberboxen kan du få in kabel-tv, men om du har ett nätverksuttag i väggen är det IPTV som gäller. Om du har båda lösningarna och vill blanda teknikerna så fungerar det också, exempelvis om du vill ha möjlighet att få in de analoga kanalerna från kabel-tv, samtidigt som du vill kunna använda de smarta funktionerna från IPTV:s teknik.

 

Om du har antennuttag behöver du följande för att titta på kabel-tv:

 

 • 1. Antennkabel
 • 2. Digitalbox (om du har en äldre tv utan inbyggd digital-tv-mottagare)

 

statistik tv-tittande

Om du har ett fiberLAN-uttag (nätverksuttag) behöver du följande för att titta på kabel-tv:

 

 • 1. Nätverkskabel
 • 2. Digitalbox 

 

Samhällsutvecklingen allt mer digital

Enligt en undersökning om svenskars medievanor så är det tv och sociala medier som används mest under en vanlig dag. Det märks också en tydlig ökning av konsumtionen av digitala medier. Från 2015 har antalet användare av digitala medier (strömmad radio, tv, digitala tidningar, med mera) ökat. Vad gäller strömmad tv så gick användandet upp 14 procent mellan 2015 och 2018, och i och med att fiberuppkopplingen blir allt vanligare i svenska hem så kommer streamad underhållning bara att bli större.


Tv är dock även fortsättningsvis konstant som ett populärt nöje en vanlig dag bland svenskarna. Snarare handlar det om hur tv definieras och på vilket sätt vi tittar på tv-sändningar. I och med digitaliseringen, och kanske framförallt genom IPTV, så kommer vi även fortsättningsvis att titta på tv, men i kombination med att själva i större utsräckning kunna välja vårt innehåll, och när vi vill se programmen. Trenden visar att streamingen blir ett allt viktigare inslag i vår konsumtion av media, även vad gäller livesändningar. Faktum är att 80% av all internettrafik från konsumenter bestå av strömmad video, 2021, Enligt Livestream.com.
 

 

 


Vanliga frågor och svar om IPTV och kabel-tv


Vad räknas som kabel-tv?

Kabel-tv är de tjänster som distribueras via en koaxialkabel, via fiber eller en hybrid av de båda. Med kabel-tv kan du få tillgång till både analoga och digitala tv-sändningar.


Vad är egentligen IPTV?

Med IPTV kan du endast se digital-tv och det distribueras genom CAT-kabel eller fiber.


Vad är skillnaderna mellan IPTV och kabel-tv?

Med båda kan du se digitala kanaler men du kan bara se de analoga med kabel-tv. Med IPTV kan du använda interaktiva tjänster i boxen vilket du inte kan med kabel-tv.


Hur vet jag om jag kan använda mig av kabel-tv eller IPTV?

Kontrollera vad du har för uttag i din bostad. Om du har ett antennuttag i väggen kan du titta på kabel-tv. Har du i stället ett nätverksuttag i väggen kan du se på IPTV. Med ett nätverksuttag kan du också ta del av fiberlösningar med kabel-tv.


Vad ger bäst bild- och ljudkvalitet mellan kabel-tv och IPTV?

Det finns ingen skillnad kvalitetsmässigt på Tv-kanalerna mellan dessa olika tekniker.