Electrolux från fattig damsugartillverkare till ..

Electrolux från fattig damsugartillverkare till ..

Mannen som ligger bakom mästerverket att utveckla Electrolux från att vara en liten dammsugartillverkare med dålig ekonomi till en stor och framgångsrik vitvarukejda heter Hans Werthén och han ska ni få läsa mer om här.

 

Året var 1946 då Hans var färdig med en civilingenjörs och licentiatexamen och hans yrkerskarriär började ta fart. Bara två år efter att Hans var nyexaminerad så gjordes dem första testsändningarna för något som var nytt på den tiden, television. Och det var SVT, svensk television som utförde testsändningarna. Hans var väldigt fascinerad av tekniken och kastade sig snabbt in i branchen och som chef för AGA:s tv-labb blev han den första att bytta en frekvens sändare till en färg-tv.  Och det innebar att år 1952 kunde AGA visa upp den första tv apparaten med ett eget färg system inbyggt.

 

Hans Werthén fortsatte sin resa inom olika poster hos dem största företagen som fanns på den tiden inom teknikbranchen. Han var bland annat vice VD och chef över produktionstekniken på NEFA i Norrköping och även vice VD på LM Eriksson när det gick som bäst.

 

Han hade nu skaffat sig erfarenhet inom teknik, affärer och produktutveckling och var en vass spelare att räkna med.

 

 

Han var även enkel att ha att göra med och alltid med ett gott humör och många ordvitsar. 

Han hade visdomsord som tex ”om framtiden vet man så lite om att det räcker med huvudräkning”, ”man säljer inga julgranar på annandagen” och även ”golf är en primitiv form av jordbruk med en viktig social funktion”.

 

 

1967 blev han VD för Electrolu genom att Marcus Wallenberg studerat honom noga när han utförde sitt arbete på LM Eriksson och ordnade så att han blev erbjuden Electrolux VD post, något som han gärna tackade ja för. Men det skulle inte bli enkelt, under den tiden var Electrolux ett väldigt dåligt skött bolag med dålig ekonomi.

 

Hans valde att flytta produktionen av dammsugare ifrån Lilla essingen i Stockholm ner till Västervik och gjorde istället kontor i dem gamla lokalerna. Han placerade även sitt eget kontor där och hade näst intill alltid dörren öppen och blev känd även för det. Alla kunde komma in med synpunker och förslag till verksamhetens högsta chef.

För att växa snabbt så började han att köpa upp andra företag, det första han satte klorna i var en Norsk spistilverkare och efter det så blev de mer och mer köp allt eftersom.

Under sin tid som VD köpte Electrolux upp mer än 200 andra bolag och Hans satt oftast med själv och förhandlade.

 

Efter sin karriär på Electrolux var Hans tillbaka som styrelseordförande på Eriksson och avled sedan år 2000 hela 81 år gammal.

 

 

Han blev ännu mer hyllad efter sin död för den goda man han var och att han alltid kunde bjuda på sig själv inför andra. Ett annat gott visdomsord som Hans Werthén använde sig utav var "Det är viktigt att kunna bjuda på sig själv, och att inse att man är obetydlig inför evigheten."