Vilken modell skall du välja till ditt nästa TV ..

Vilken modell skall du välja till ditt nästa TV ..

Vilken modell skall du välja till ditt nästa TV köp?

 

I dagens artikel ska vi ta upp lite grann om vilka olika modeller utav Tv apparater det finns på marknaden idag. Både märken modellen men även vilka olika typer det finns, LCD,  LED, plasma och OLED som ett par exempel. Vi kommer gå igenom fördelarna och nackdelarna av dem olika typerna utav Tv apparater och även vilka märken som är främst på marknaden idag och lite om vilka olika prisklasser det finns.

 

 

LCD (Liquid Crystal Display)

 

Först ut är LCD skärmen som är den populäraste i dagens tv apparater och står för Liquid Crystal Display och används även i mycket annat som tex telefoner, ipads och mycket mer.

Uppbyggnaden av LCD Teven är sån att man har en LCD skärm monterad på en svart bakgrundsplåt, och det är via LCD skärmen som både bilder, ljus och färger kommer ifrån.

Nackdelen med LCD är att du aldrig kan få en extremt svart bild då den svarta bakgrundsplåten skulle behöva vara extremt svart isåfall vilket den inte är. Fördelarna med LCD teven är däremot att dem är relativt billiga nu för tiden och att till skillnad från en gammal bildrörs Tv så är den väldigt tunn.

 

 

LED (Light Emitting Diod)

Därefter kommer LED Tv:n som står för Light Emitting Diod, det är egentligen inte en helt egen typ av Teve jämfört med LCD Tv:n utan det är egentligen en helt vanlig LCD Tv, men istället för en svart bakgrundsplåt så har den en LED skärm bakom LCD skärmen. Fördelarna med LED Tv:n är att den både förbrukar mindre ström och kan tillverkas ännu tunnare än en normal LCD Tv. Ännu en fördel med LED skärmen till skillnad från LCD skärmen är att du kan få en ännu mörkare och fylligare svart vilken ger en mycket bättre känsla i Tv:n.

 

PLASMA

 

Vi har även Plasma modellerna som funnits länge på våra marknader men som fortfarande håller väldigt hög kvalite, fördelen med Plasma skärmar är att dem har sitt eget svarta ljus och har därför en extremt mörk och klar bild. Även bildhastigheten är väldigt bra på en Plasma skärm och passar sig väldigt bra till folk som använder sina skärmar för dataspel. En annan fördel med Plasma Tv apparater är att dem nu för tiden är väldigt billiga och prisvärda. Nackdelarna däremot med Plasma Tv:n är att i ljusare miljöer så tenderar dem att ha en sämre bildkvalite och på grund av att dem är tvugna att ha en glasskiva monterad ytterst så får det bilden att hålla ännu lägre kvalite i dagsmiljöer. I väldigt mörka rum är detta dock inget problem.

 

 

OLED

 

 

Sist ut har vi OLED Tv:n som ännu inte finns att köpa i butik men för att nämna ett par bra saker så har den en väldigt snabb responstid till skillnad mot en klassisk LCD Tv, den har även plasma Tv:ns fördel att ha en väldigt mörk och fyllig svart kulör. Men nackdelen är att den är väldigt väldigt dyr att köpa in.