Signalmottagning

Vi ska på denna sida fördjupa oss lite mera i hur du får in dina olika tv-kanaler samt vilka tekniker som passar just dig bäst.

Det finns fyra olika sätt att ta in tv-kanaler till ditt hushåll, det är via:
- Marksänd TV (Antenn)
- Satellit (Parabol)
- Kabel-TV "Hål i väggen"
- IPTV (Fiber)


Marksänd TV (via Antenn)

Med en vanlig TV-antenn. så kan du ta in de fria kanalerna helt utan kostnad (SVT1, SVT2, TV4, TV6, SVT24, SVTB, kunskapskanaler och TV Finland). Dessa fria kanaler kräver inget programkort och kan därför tas in med hjälp av enbart en TV-antenn och en antennkabel som du kopplar direkt i din TV.

Fördelar: Är du enbart intresserad av basutbudet och inte har intresse för ett större TV-utbud så passar det alldeles utmärkt att ta in dina TV-kanaler på detta vis.
Nackdelar: Du har en märkbart sämre kvalité via det marksända TV-nätet på grund av frekvensen som det sänds på, du kan därför inte förvänta dig lika bra bild.

Leverantör: Vill du ha fler kanaler än det fria utbudet så tecknar du enkelt ett abonnemang hos Telenor eller ett abonnemang hos Boxer.


Satellit (via Parabol)

För att ta in TV-kanaler via satellit så behöver du en Parabol, en digital-box och ett TV-abonnemang.
Du kan även ta in de fria kanalerna men då krävs ett programkort ifrån Canal Digital eller Viasat, då betalar du en årsavgift för kortet och har tillgång till basutbudet.

Fördelar: Den främsta fördelen med att ta in dina kanaler via satellit är den höga kvalitén som du får vad gäller både ljud och bild. Alla kanaler är digitala och många sänds i HD.
Nackdelar: Ett problem kan vara för dig som bor i lägenhet eller någon form av bostadsrätt, du kan då behöva gå via din värd för att se om du har tillåtelse att sätta upp en parabol.

Leverantör: Vill du ha fler kanaler än det fria utbudet så tecknar du enkelt ett abonnemang hos Allente.


Kabel-TV

Detta alternativ är det som många ser som "hål i väggen". Comhem slog igenom hårt med deras "tre hål i väggen" där du för att få in TV-signal använder dig av en antennkabel som du kopplar in direkt i din TV från hålet i väggen. Kabel-TV är vanligast i hyres eller bostadsrätter där ofta föreningen har ett samarbetsavtal direkt med en TV-leverantör.

Fördelar: Detta kan anses som ett smidigt alternativ då du ofta inte behöver ringa runt för att jämföra priser med mera och det är även enkelt att komma igång.
Nackdelar: Många gånger så kan du inte välja lika fritt kring vilken leverantör du önskar använda dig utav då det ofta är en leverantör som har "monopol" på det befintliga kabel-TV nätet.

Leverantör: Vill du ha fler kanaler än det fria utbudet så tecknar du enkelt ett abonnemang hos Telenor eller abonnemang hos Boxer alternativt Telia beroende på vilket kabel-TV nät som ditt hushåll är anslutet till.


IPTV (Fiber)

IPTV kallas även ofta för bredbands-TV. Detta på grund av att du i de allra flesta fall behöver ha ett bredbandsabonnemang för att kunna få in dina tv kanaler in i din TV apparat, detta i sin tur kommer att belasta ditt bredband, vilket resulterar i sämre surf hastigheter samt sämre kvalité på dina TV-kanaler.

Har du däremot fiber indraget i ditt hem så kan det ofta gå att få in sina tv kanaler i sin TV utan att det ska behöva belasta ditt bredband, då TV-signalen kommer ifrån en annan port på din fiber konverterare (modem). Rådfråga med din hyresvärd/förening för att se vad som gäller i ditt fall.

Fördelar: Det är mycket enkelt att koppla in och är smidigt att flytta runt i huset. Du har även möjlighet att välja mellan många olika TV-leverantörer.
Nackdelar: Ditt bredband belastas, vilket leder till lägre hastighet samt i många fall "hack" i tv-signalen eller rakt av dålig bild.

Leverantör: Vill du ha fler kanaler än det fria utbudet så tecknar du enkelt ett abonnemang hos Allente, Boxer, Telenor TV, Tele2 eller Telia.


Vanliga frågor och svar om signalmottagning


Var hittar jag TV-abonnemang för marksänd TV?

TV-kanaler via antenn kan du bland annat få via Telenor och Boxer. Vi har samlat alla TV-abonnemang för marksänd TV på vår sajt.


Vilka företag erbjuder TV-kanaler via parabol?

Den nya kanalen Allente som är en sammanslagning av Viasat och Canal Digital erbjuder TV-kanaler via satellit. Läs mer om vilka erbjudanden som finns här.


Vilka leverantörer finns för kabel-TV?

Telenor är en av flera leverantörer för kabel-TV. Se fler alternativ för abonnemang på kabel-TV.


Vem erbjuder TV via fiber?

Boxer och Sappa är några alternativ för TV via fiber. Vi har samlat alla operatörer för TV-abonnemang via fiber på vår sajt.


Vilka streamingtjänster finns för TV-kanaler?

En hel del streamingtjänster har TV-kanaler i sitt utbud. Se vilka inne på vår sajt TVabonnemanget.se.