Så tittar du på tv via antenn

 

TV-antennen är kanske den mest klassiska tekniken att använda för att få in tv-sändningar, och även om tekniken för tv-sändningar har förändrats, så står antennen kvar och levererar tryggt och pålitligt tv-underhållning till våra hem. I den här artikeln tar vi upp vad du kan se via antennen och hur det går till.Telenor TV -

Just nu med rabatt

 • Fiber-TV med bra grundpaket
 • Möjlighet till inspelningsbar HD-box
 • Se Tv4 problemfritt!

Läs mer om Telenor TV abonnemang

Boxer

 • Mixa och välj kanaler fritt
 • Marknadens mest prisvärda kanalpaket
 • Teckna kanalpaket helt utan bindningstider

Läs mer om Boxer abonnemang

Ownit

 • Tv via internet
 • HD-box ingår med största paketet
 • Välj extra-kanaler själv, 19kr/månaden per kanal

Läs mer om Ownit

Sappa

 • Fler än 150 st kanaler
 • Stora valmöjligheter med 29 st kanalpaket
 • Film & Sport från både Cmore & Viasat

Läs mer om Sappa


 

Vad innebär marksänd tv (via antenn)?

 

Rent tekniskt distribueras kabel-tv genom koaxialkabel eller fiber, och ibland genom en hybrid av de båda. Tekniken ger därmed tillgång till både analoga och digitala tv-sändningar. Signalerna sänds av master som finns utplacerade på olika ställen i landet, och dessa signaler tas sedan emot av en centralantenn, eller via egen antenn (inomhusantenn eller takantenn). I Sverige ägs och drivs marknätet av Teracom, vilket ägs av svenska staten. 

 

tv antenna

 

Hur tittar jag på marksänd tv?

 

Att titta på marksänd tv via antenn är en väldigt okomplicerad sak egentligen. Allt du behöver är en vanlig tv-antenn, och med denna kan du få in de fria kanalerna: SVT1, SVT2, TV4, TV6, SVT24 och SVTB. Det kan även förekomma att lokala program sänds okrypterade, alltså i det fria utbudet.

 

Du behöver bara en antenn och en antennkabel som du kopplar till tv:n (som behöver inbyggd eller extern digital-box), och sedan kan du titta på kanalerna. Inget extra programkort behövs för att få in de fria kanalerna.

 

Går det att skaffa betalkanaler via antenn?

 

tv apparat

I grundutförandet så går det bara att få in basutbudet av de fria kanalerna via antenn, så då får man nöja sig med det utbud som finns.

Men det går att teckna extrakanaler, och då behöver du ett så kallat programkort (detta behövs som sagt inte för de fria kanalerna). 

 

Om din tv har en inbyggd digital-tv-mottagare, vilket moderna tv-apparater i regel har, så behöver du en CA-modul som du stoppar på baksidan av tv-apparaten. I den kan du sedan sätta i ett programkort som du får av operatören. Den enda operatören som kan leverera extrakanaler för marknätet är Boxer.

 

Dagligt tv-tittande minskar i alla åldersgrupper

 

Enligt en undersökning från Myndigheten för press, radio och tv så har det dagliga tv-tittandet stadigt minskat sedan 2010. Trots det ägnar vi svenskar i snitt 133 minuter om dagen åt tv-tittande. Ungdomar väljer i allt högre utsträckning streamingtjänster på bekostnad av tv-tittande, och tittar i genomsnitt 35 minuter per dag. 

 

Äldre spenderar dock betydligt mer tid framför tv:n och har i snitt 250 minuter per dag. Det gör att genomsnittstittandet blir någonstans över två timmar per dag, vilket tyder på att det inte är en sysselsättning som kommer att försvinna ur vårt vardagsliv i första taget. 

 

Men faktum är att färre har en tv idag än för några år sedan. 2010 hade 95 procent av hushållen en tv, medan det idag har minskat till runt 80 procent. Det gör att tv-kanalerna når ut till allt färre tittare, och att vi allt mer konsumerar olika medier, beroende på intresse. Orsaken är att strömmad video har blivit allt vanligare. 

 

Enligt sidan Livestream.com kommer 80% av all internettrafik från konsumenter bestå av strömmad video, 2021. Trenden är tydlig, allt fler, framförallt yngre personer låter helt bli att titta på vanlig kabel-tv över huvud taget utan använder sig bara av strömmat innehåll. 

 

Livestreaming-industrin hade över 425 miljoner användare i Kina, 2018 och över 40 procent av amerikaner som tillfrågades i en undersökning uppgav att de tittade på mindre tv på grund av möjligheten till live-streaming. 

 

För den som inte är intresserad av att teckna abonnemang med programkort för extra kanaler, så går det förstås utmärkt att ta in de fria kanalerna via antenn, och sedan kombinera med strömmade tjänster som Netflix eller playtjänster via internet, för att få det bästa av två världar.


Vanliga frågor och svar om tv via antenn


Kan man se marksänd tv utan box?

Ja, du kan se basutbudet med de fria kanalerna SVT1, SVT2, TV4, TV6, SVT24 och SVTB analogt genom att koppla en antennkabel till antennuttaget.


Hur får jag extra kanaler förutom basutbudet?

För att kunna ta del av andra kanaler utöver basutbudet behöver du teckna ett TV-abonnemang och får då ett programkort som du antingen stoppar in i en inbyggd digital-tv-mottagare i din TV eller i en box.


Vilket tv-abonnemang är bäst?

Det finns många olika tv-abonnemang att välja mellan och vilket som är bäst beror på vilken typ av kanaler du tycker är intressant. Se alla valmöjligheter för tv-abonnemang inne hos oss.


Vad finns det för bra erbjudanden på tv via antenn?

Det finns ofta många bra erbjudanden för tv via antenn. Vi har samlat alla aktuella erbjudanden på vår sajt.


Vilka leverantörer erbjuder bra sportkanaler?

De flesta leverantörer har ett bra sportutbud och bland dem kan vi nämna exempelvis Discovery+, C More och Tele2. Läs mer om dessa och andra leverantörer inne på vår sajt!