Kabel-tv – så funkar det

Ett vanligt sätt att titta på tv är genom kabel-tv-nätet. Vanligtvis är det bara en fråga om att koppla in en antennkabel från tv:n in i väggen och sedan fungerar det. Men idag blir det även vanligare med fiberlösningar där man kommer åt kabel-tv med nätverskabel.

Dessutom kanske du är intresserad av andra kanaler än de som erbjuds i grundutbudet, och då behövs det ett särskilt programkort. I den här artikeln går vi igenom allt som du behöver känna till för att börja titta på kabel-tv.

 • Heltäckande utbud av sport
 • Stort HD-utbud
 • Streama filmer och serier med Tele2 Play
 • Fiber-TV med bra grundpaket
 • Mediahubb ingår med TV via fiber
 • Max, Viaplay, SkyShowtime och TV4 Play
 • TV i hög kvalitét
 • Välj startdatum själv
 • Telia Play ingår
 • Fler än 100 st kanaler
 • Stora valmöjligheter med 29 st kanalpaket
 • Film & Sport från TV4 Play & Viaplay

Vad är kabel-tv?

Rent tekniskt distribueras kabel-tv genom koaxialkabel eller fiber, och ibland genom en hybrid av de båda. Kabel-tv ger därmed tillgång till både analoga och digitala tv-sändningar. Tekniken är generellt driftsäker och pålitlig.

Hur tittar jag på kabel-tv?

Hur du kopplar in och börjar titta på kabel-tv skiljer sig lite beroende på vad som finns i din bostad. Du behöver därför först se efter om du har ett klassiskt antennuttag i väggen eller på din fiberbox, eller om du har ett nätverksuttag.

 Även om framtiden är digital så finns fortfarande analoga sändningar genom kabel-TV i Sverige (beroende på vad du har för teknik installerad i din bostad). I många fall går det fortfarande att få in tv-kanaler på den vägen, dock är bild och ljud inte lika bra som de digitala sändningarna. Det är vanligt i Sverige att kombinera teknikerna så att du får tillgång till både digitala och analoga sändningar. 

Om du har antennuttag behöver du följande för att se gratis marksänd kabel-tv:

 • 1. Antennkabel
 • 2. Digitalbox (om du har en äldre tv utan inbyggd digital-tv-mottagare)

Om du har ett fiberLAN-uttag behöver du följande för att titta på kabel-tv:

 • 1. Nätverkskabel
 • 2. Digitalbox (om du har en äldre tv utan inbyggd digital-tv-mottagare)

Tips: Det finns ett antal fria kanaler som ingår gratis om man bor i en fastighet som är ansluten till kabel-TV. Dessa är SVT1, SVT2, Barnkanalen och Kunskapskanalen.

Betalkanaler – hur fungerar det?

Kabel-tv har kapacitet att leverera hundratals extra kanaler på digital väg. Om du vill köpa extra kanaler, så kallade betalkanaler, så behöver du vända dig till en tv-operatör och teckna ett abonnemang. Vilken operatör som kan leverera till just din bostad måste du ta reda på i förhand, men har du fiber i bostaden finns det i regel många att välja på. Kontakta din fastighetsägare för att ta reda på vad som finns i din bostad.

Vill du titta på betalkanaler och om du använder dig av din tv:s inbyggda digital-tv-mottagare så behöver du dessutom en CA-modul (kortläsare). I den sätter du sedan in ett programkort som du får från leverantören av betalkanalerna.

Det är också viktigt att du undersöker att din inbyggda digitalbox (de flesta tv-apparater har inbyggda digitalboxar idag) är kompatibel med tv-operatören som levererar de betalkanaler som du vill ha.

Flest tittar på ettan och fyran

Enligt en undersökning från Myndigheten för press, har det dagliga tv-tittandet stadigt minskat sedan 2010. Trots det ägnar vi svenskar i snitt 133 minuter om dagen åt tv-tittande. Ungdomar väljer i allt högre utsträckning streamingtjänster på bekostnad av tv-tittande, och tittar i genomsnitt 35 minuter per dag. 

Äldre spenderar dock betydligt mer tid framför tv:n och har i snitt 250 minuter per dag. Det gör att genomsnittstittandet blir någonstans över två timmar per dag, vilket tyder på att det inte är en sysselsättning som kommer att försvinna ur vårt vardagsliv i första taget. Helst tittar vi på SVT1 och TV4, mätt i tittartid. Tittartidsandelarna visar 24,5 procent för SVT1 och 23,6 procent för TV4.  


Vanliga frågor och svar om kabel-tv

Vad är kabel-tv?

Kabel-tv kan distribueras via en koaxialkabel, via fiber eller en hybrid av de båda. Med kabel-tv kan du få tillgång till analoga och digitala tv-sändningar.

Vad behöver jag för att se på TV?

Om du ska se grundutbudet med de fria kanalerna analogt kopplar du antennsladden till antennuttaget. Vill du se fler kanaler och se via det digitala utbudet behöver du en digital tv-mottagare som antingen är inbyggd i din TV eller så ansluter du en box.

Vilken leverantör för kabel-tv är bäst?

Det finns flera leverantörer att välja mellan och vilken som är bäst beror mycket på vilka typ av kanaler som är mest intressant för just dig och hur dessa finns tillgängliga i olika paket. Vi går igenom vilka leverantörer som finns att välja mellan och vilka kanalpaket de erbjuder på vår sajt.

Finns det några bra erbjudanden för kabel-tv?

Ja, det brukar alltid finnas något bra erbjudande för kabel-tv. Välkommen in på vår sida för att se alla aktuella erbjudanden.

Vilken leverantör har störst sportutbud?

Sporträttigheterna varierar över tid men bland annat finns ett bra utbud med både Sappa och Allente. Se alla valmöjligheter inne hos oss och jämför vilka sporträttigheter som erbjuds.