Tv via fiber

Fler och fler svenska hushåll får tillgång till fiber för att koppla upp sig på nätet, och i och med detta erbjuds också tv via fiberanslutningen. Vi ska i den här artikeln gå igenom hur det går till och vad fördelarna är med fiber-tv.

 • En sammanslagning av Viasat och Canal Digital
 • Bäst leverantör för Parabol, Fiber-TV & Bredband
 • Upp till 60 kanaler
 • Fiber-TV med bra grundpaket
 • Möjlighet till inspelningsbar HD-box
 • HBO Max eller Viaplay kostnadsfritt!
 • Mixa och välj kanaler fritt
 • Marknadens mest prisvärda kanalpaket
 • Teckna kanalpaket helt utan bindningstider
 • Tv via internet
 • HD-box ingår med största paketet
 • Välj extra-kanaler själv, 19kr/månaden per kanal
 • Heltäckande utbud av sport
 • Stort HD-utbud
 • Streama filmer och serier med Comhem Play och Comhem Play+

Vad är fiber-tv?

Fördelarna med tv via fiberanslutningen är att du får fler valmöjligheter, exempelvis vad gäller vilka tv-kanaler du vill ha, samt möjligheten att pausa i livesändningar. Eftersom tv:n kopplas via internet behöver du inte vara bunden till det förutbestämda utbudet eller vilken teknik som är kopplad till bostaden för att ta emot tv-sändningar. 

Om du har fiberanslutning i din bostad kan du därför själv välja den leverantör som passar dig bäst utbudsmässigt och kostnadsmässigt. I och med den här teknikutvecklingen är du med andra ord inte längre tvungen att exempelvis välja Com Hems tjänster och utbud, även om din bostad är ett “Com Hem-hus”.

Hur tittar jag på fiber-tv?

Om du har internet via fiber i din bostad och bestämmer dig för att även beställa tv via fiber, så väljer du den leverantör som passar dig, och sedan får du en särskild box med fjärrkontroll skickad till dig. Via denna får du tillgång till fiber-tv genom att den kopplas in på internetanslutningen. Det hela är en enkel procedur; det svåraste är egentligen att bestämma dig för vilken av alla leverantörer du ska välja!

Några leverantörer av tv via fiber är:

 • Bahnhof
 • Ownit
 • Telia
 • Telenor
 • Sappa
 • Viasat
 • Bredband2

Vilka leverantörer som finns tillgängliga att skaffa abonnemang hos varierar beroende på var man bor. Det går enkelt att se om det finns möjlighet att skaffa abonnemang för fiber-tv hos en specifik operatör genom att fylla i sin adress på respektive operatörs hemsida.

Fördelar gentemot traditionell kabel-tv

Skillnaderna mellan att titta på tv via fiber eller vanlig kabel-tv är inte särskilt stora egentligen. De stora skillnaderna ligger egentligen i om du aktivt valt tilläggskanaler, annars är grundutbudet vanligtvis det samma, och du tittar på tv på samma sätt och måste följa en tablå för att se programmen. Ett plus i kanten för fiber-tv är dock möjligheten att pausa i livesändningar, enkelt spela in program, samt hyra film on demand.

Om du inte har några särskilda preferenser angående extra kanaler eller bättre bild- och ljudkvalitet så fungerar det säkert lika bra för dig att bara koppla in tv:n via antennuttaget, såvida den möjligheten fortfarande finns hos dig. Men i jämförelse med marksänd digital-tv är skillnaderna försvinnande små. Så fiber-tv är främst ett bra val för den som vill ha möjligheten att enkelt kunna välja extra kanaler, eller ett perfekt alternativ för den som inte har någon tv-antenn, då fiber-tv går via internet. 

Den pålitliga och snabba hastigheten som fiber erbjuder gör också att bild- och ljudkvalitet alltid är bra, och eftersom fiberkablar inte heller påverkas av oväder (eftersom signalen som går genom dem är ljus istället för radiovågor eller el) så är tekniken driftsäker. 

telia kunder

Digital tv-kunderna jämför med streaming

Enligt en undersökning från Svenskt Kvalitetsindex, 2019, är Telia den operatör som har flest nöjda kunder för sina digital-tv-tjänster, tätt följt av Sappa. Men det är ändå inga särskilt muntra siffror som presenteras. 

Även om Telia är bäst i undersökningen är det bara runt 67 procent av kunderna som uppger att de är nöjda med tjänsten. En av förklaringarna skulle kunna vara att bolagen i många fall är helhetsleverantörer, alltså leverantörer av bredband, tv och mobil, med mera. 

Detta är något som efterfrågas av många kunder, men samtidigt kan det vara svårt för operatörerna att leverera helhetslösningar och samtidigt tillfredsställa kundernas behov när det kommer till service och klagomål, då det ofta är mer komplexa frågor som kommer upp från fullservicekunderna, enligt rapporten. 

En annan faktor är att streamingtjänsterna blir allt populärare och att kunderna då jämför de tjänsterna med sina digital tv-abonnemang, som de upplever som kostsamma. Hälften av kunderna som har ett digital tv-abonnemang har också ett abonnemang hos minst en streamingtjänst. 

De kunder som generellt är nöjdast av digital tv-tittarna är de som varit kunder länge. Det tyder på att det antagligen är andra faktorer som spelar in, än att digital-tv skulle fungera dåligt. Istället handlar det mycket om att kunder i allt större utsträckning går över till renodlade streamingtjänster, en trend som är global, och således jämför sitt digital-tv-abonnemang med detta, främst kostnadsmässigt, men också för att digital-tv erbjuder samma valfrihet i när och var programmen ska tittas på. 

Detta är ju dock att jämföra äpplen och päron på många sätt, så för dig som är ute efter att titta på tv på ett mer traditionellt vis, men ändå med fler valmöjligheter än vad klassisk linjär tv erbjuder, så är fiber-tv ett bra alternativ. 


Vanliga frågor och svar om tv via fiber

Vad är fördelarna med fiber-tv i jämförelse med kabel-tv?

Det är inget som skiljer sig i utbudet men om du tittar på livesändningar har du med fiber-tv möjlighet att pausa och du kan spela in program samt hyra film on demand.

Vilka leverantörer erbjuder tv via fiber?

Några av de vanligaste leverantörerna för tv via fiber är Ownit, Sappa och Telia. Läs mer om dessa och andra alternativ för tv via fiber inne på vår sajt.

Vilken leverantör är bäst?

Det går inte på rak arm säga vilken leverantör som är bäst eftersom det skiljer sig så individuellt vilket tv-utbud som är intressant. Se alla leverantörer och deras utbud inne hos oss.

Vilka fiberleverantörer har ett brett sportutbud?

De flesta har ett bra sportutbud som exempelvis C More, Discovery+ och Tele2. Läs mer deras sportutbud och andra alternativ inne på vår sajt!

Finns det några bra erbjudanden för tv via fiber?

Vi har samlat alla aktuella erbjudanden för tv via fiber. Läs mer om alla kampanjer och ordinariepriser för att hitta bästa leverantören för dig.