Tv via parabol

För den som vill kunna ta in många tv-kanaler med högsta ljud- och bildkvalitet går det att använda sig av satellit-tv (via en parabolantenn). I den här artikeln tar vi upp vad det innebär, hur det fungerar och vad fördelarna respektive nackdelarna med satellit-tv är.

Vad innebär satellit-tv?

Tekniken bakom satellit-tv fungerar genom att tv-signalen skickas via en rymdsatellit och tas emot av en parabolantenn, som vanligtvis monteras på taket till fastigheten eller bostaden, men den kan lika gärna placeras på mark, vägg eller var som helst där den har fri sikt mot den eller de satelliter som den tar emot signaler från.  

Hur tittar jag på satellit-tv?

För att kunna titta på satellit-tv behöver du:

  • Teckna abonnemang hos operatör som erbjuder ett sådant för satellit-tv
  • Parabolantenn
  • Antennkabel
  • Digitalbox (om du har en äldre tv utan inbyggd digital-tv-mottagare)
  • Tillstånd att sätta upp parabolantenn (exempelvis från hyresvärd eller bostadsrättsförening)

Satellitsändningar går att dela på i samma hushåll, men vill man se betalkanalerna behöver varje tv-apparat ett eget kort för detta. Operatörerna erbjuder särskilda abonnemang om man vill dela flera tv-apparater på en och samma parabol. Även för boende i flerfamiljshus finns det möjlighet att dela på en parabolantenn, men du behöver först kolla med fastighetsägaren hur det fungerar just där du bor.

Det finns idag bara en leverantör som erbjuder abonnemang för satellit-tv i Sverige och det är Allente. Det fanns tidigare två operatörer men som nu har gått samman och bildat Allente:

  • Canal Digital
  • Viasat

På operatörernas hemsidor eller kundtjänster kan du teckna ett kanalpaket som passar dig. De fria kanalerna ingår alltid, och sedan är det en fråga om vilka extra kanaler (betalkanaler) som du vill ha. 

Fördelen med satellit-tv är möjligheten ta in många kanaler till bästa ljud- och bildkvalitet, som är lätt att använda och inte kräver internetanslutning. Streaming via nätet har den nackdelen att sändningarna är helt beroende av att internet fungerar, och vad beträffar live-sändningar så ligger de faktiskt alltid lite efter. Där har satellit-tv en klar fördel.

Nackdelen med satellit-tv är förstås att det kan kännas otympligt och dyrt att montera parabolantenn och betala för alla kanaler, därför väljer många tjänster via internet istället. Men kvalitetsmässigt är satellit-tv via parabol fortfarande av högsta klass. 

Betalkanaler – hur fungerar det?

minuter

Om du vill köpa extra kanaler, så kallade betalkanaler, vilket de flesta som använder sig utav parabolantenn vill, så tecknar du ett abonnemang med ett kanalpaket som passar dig, hos en av de leverantörerna som kan leverera via satellit.

Vill du titta på betalkanaler och använder dig av din tv:s inbyggda digital-tv-mottagare så behöver du dessutom en CA-modul (kortläsare). I den sätter du sedan in ett programkort som du får från leverantören av betalkanalerna. 

Det är också viktigt att du undersöker att din inbyggda digitalbox (de flesta tv-apparater har inbyggda digitalboxar idag) är kompatibel med tv-operatören som levererar de betalkanaler som du vill ha.

Tv-tittandet alltjämt högt

Enligt en undersökning från Myndigheten för press, radio och tv ägnar vi svenskar i snitt 133 minuter om dagen åt tv-tittande. Ungdomar väljer i allt högre utsträckning streamingtjänster på bekostnad av tv-tittande, men trots det blir genomsnittstittandet ändå på över två timmar per dag, vilket tyder på att det inte är en sysselsättning som kommer att försvinna ur vårt vardagsliv i första taget. 

Många användare att satellit-tv via parabolantenn vittnar om att smidigheten och den överlägsna ljud- och bildkvaliteten fortfarande gör parabolen till ett relevant sätt att konsumera tv. Många seriösa sportbarer som behöver pålitlig teknik för att kunna visa liveevenemang använder sig av satellit-tv, och för den som använder sig av tekniken för att titta på tv hemma så har ju alltid den stora fördelen med tv via parabolantenn varit (även om det inte längre är det enda alternativet) möjligheten att få in många kanaler, från hela världen. 

Med tanke på hur mycket tid som vi i genomsnitt spenderar framför tv:n kanske det inte är så konstigt att många fortfarande vill skaffa satellit-tv, som fortfarande är den teknik som visar tv-mediet från sin bästa sida.


Vanliga frågor och svar om Tv via parabol

Vad behövs för att se Tv via parabol?

För att se på Tv via parabol behöver du en parabolantenn, antennkabel, en TV med inbyggd digital-tv-mottagare eller en digitalbox, tillstånd att sätta upp parabolantenn om du inte bor i eget hus samt att teckna ett abonnemang för satellit-tv.

Vad är fördelarna med satellit-tv?

I jämförelse med streamingtjänster via internet, fungerar satellit-tv även om internet krånglar. Du har också möjlighet att få in betydligt fler kanaler med bästa ljud- och bildkvalitet.

Vad är nackdelarna med satellit-tv?

En parabolantenn kan kännas otymplig och du kan behöva hjälp med att montera den. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt har du kanske inte möjlighet att välja detta alternativ eftersom det krävs tillstånd för att sätta upp parabolantennen.

Vilka leverantörer erbjuder Tv via parabol?

I dag är det Allente som erbjuder TV via parabol. Det är en ny leverantör efter en sammanslagning mellan Viasat och Canal Digital. Läs mer på vår sajt om vad Allente erbjuder för lösningar och vilka aktuella kampanjer som finns.

Hur installerar och ställer jag in en parabol?

En parabol behöver inte monteras högt utan det viktigaste är ett det är fri sikt mot söder med några graders vridning mot väster. Se också till att den placeras på en lämplig plats där den är skyddad från både snöras och extremt väder.