TV apparatens historia

Television lanserades till almännheten under namnet bildradio och innebär att man skickar två dimensionella rörliga bilder och ljud till mottagaren i din Tv apparat. Funktionen att sända ljud och bild har funnits sedan 30-talet och har fått en väldigt stor spridning världen över ända sen dagen det kom. Nu för tiden börjar just Tv tittandet avta då folk mer och mer använder sina mobiltelefoner och surfplattor istället för att just titta på Tv. Men det går även att se på Television i sin mobiltelefon nu för tiden.

Första gången television visades för allmänheten var år 1930 en decemberkväll på biografen röda kvar i mitten av Stockholm, en biograf som ägs utav SF. Det var inte förrän år 1956 som den första tv sändningen för hemma apparater ägde rum, tidigare hade man bara kunnat ta in program ifrån Danmark och inga Svenska sändningar. I början hade man problem med tv apparaterna att skärmarna började ”rulla” allt eftersom komponenterna i apparaten blev varma så behövde dem justeras. Detta löstes senare med komponenter som var självjusterande.

Men i början så mötte televisionen i Sverige på ett stort motstånd bland politikerna. Mest skeptiska var socialdemokraterna men allt eftersom så blev dem mer och mer medgörliga.

Det var även då Tv licensen introducerades, för tv skulle vara reklamfri och skulle finansieras av en avgift och drivas av Sverges Radio. I början fanns endast en tv kanal men år 1969 så startade TV2 och man hade därmed nu två tv kanaler att välja mellan. Och det var nog då tjaffset i tv soffan började om vilken kanal man skulle kolla på, tänk om dem hade vetat att det i framtiden skulle finnas tusentals kanaler att välja mellan.

Tv 2 satsade hårt på vardagliga program om hur Svensson levde och vilka arbeten dem hade men detta blev snabbt ett fiasko och ingenting som någon ville se på. Tv 1 gick det desto bättre för med Arne Weise i spetsen och filmer som Columbo, mcCloud och flera andra stora däckare på den tiden.

År 1970 fick Svenska folket färg tv till sitt hem även om färgsändningar redan börjat sändas på andra platser redan 1967.

Kabel tv var något nytt och fascinerande år 1986 när det lanserades på marknaden och monopolet för Sveriges radio började att brytas upp, man kunde då även få in utländska kanaler via sateliter och det blev en väldig hit på den Svenska marknaden som tidigare enbart hade haft två kanaler att välja mellan från samma utgivare.

1987 inledde Kinnevik sändningar ifrån London med Tv 3 som kanal, varför man sände från London var för att kringgå Svensk lagstiftning om Tv sändningar med Reklam. Sedan började även år 1989 Nordic Channel att börja sända reklamfinansierad Tv, Nordic Channel känner du mer igen idag som Kanal 5.Men nu till Sveriges kanske kändaste och mest igenkännbara Tv kanal, TV 4 som startade sina sändningar den 15 september 1990, deras första program var Nyheterna som säkert alla ni där hemma känner igen. Dem blev en stor konkurrent till 1an och 2ans Rapport och Aktuellt.