Så här säger du upp ett abonnemang

Det finns mängder av tv-abonnemang att teckna och möjligheterna att få tag i precis vad du vill titta på har aldrig varit större. Samtidigt är det inte alltid som det känns värt att behålla alla extrakanaler eller streamingtjänster, eller så hittar man bara ett bättre alternativ. Då är det läge att säga upp abonnemang. Vi ska i den här artikeln guida dig genom vad som är bra att tänka på innan du tecknar ett abonnemang, och vad som gäller när du bestämmer dig för att säga upp det.

Olika sätt att kolla på tv

Det finns flera olika sätt att ta emot TV-sändningar på, men det skiljer sig beroende på vad som finns installerat i din bostad. Det kan vara marksänd tv med antenn, kabel, satellit eller via fiber. Beroende på vad som finns i din bostad skiljer sig möjligheterna för vilka abonnemang som kan tecknas.

 Idag väljer även allt fler helt bort traditionellt tv-tittande, och använder sig istället uteslutande av playtjänster eller abonnemang på streamingtjänster för film eller sport. På så sätt behöver du bara en bredbandsuppkoppling och behöver inte tänka på vad som finns installerat i övrigt i bostaden.

Det första steget är alltså att fundera på hur du vill titta på tv, och vilka möjligheter som finns där du bor. 

Fundera på vad du behöver för abonnemang

Det andra steget är att välja bland de kanalpaket som ingår i olika abonnemang. För de allra flesta är kostanden en viktig faktor, och det är därför bra att fundera på om du verkligen behöver de där extra sportkanalerna eller filmkanalerna. När du väl har bestämt dig är det klokt att jämföra de olika operatörerna, för att se vilken som är billigast, eller om någon av dem har ett särskilt förmånligt erbjudande för tillfället. Men var noggrann med att kolla vilket pris som gäller efter att månaderna med billigare pris löpt ut. Ofta erbjuder operatörerna ett antal inledande månader till ett rabatterat pris, men sedan betalar man ordinarie pris.

Läs på om bindningstid och uppsägningstid

Det är viktigt att inte stirra sig blind på totalpriset, utan att kika på vad som faktiskt ingår, exempelvis installation och programkort. I vissa abonnemang kan det också bli dyrt om du skulle välja att säga upp avtalet under bindningstiden.

 Därför är det viktigt att ta reda hur lång bindningstid och uppsägningstid som gäller. Ju kortare desto bättre. Det är inte roligt att vara fast med ett abonnemang som man inte är nöjd med. Därför är det också bra att kolla upp så att operatören har en pålitlig kundtjänst, om något skulle komma att krångla.

Ökat utbud ställer högre krav på tjänsterna

svt Play

Enligt Livestream.com ger vi i genomsnitt en streamad tjänst som laggar eller strular på annat sätt inte mer än en och en halv minut innan vi ger upp. Som tur är för bredbandsleverantörerna så är svenskarna i hög grad nöjda med sina bredbandsoperatörer, vilket dock inte är fallet med våra digital-tv-leverantörer. Streamingtjänsterna får dock i regel högt betyg. 

I och med streamingtjänsternas låga kostnad och lätthet att byta mellan dem är det kanske inte så konstigt att vi börjar ställa helt andra krav på hur våra tjänster ska fungera. Vårt tålamod till tjänster som inte fungerar har helt enkelt blivit allt mindre i takt med att utbudet av tjänster har ökat. Vi behöver inte nöja oss längre, utan förväntar sig att allt bara ska fungera

Att operatörer och streamingtjänster har en tillmötesgående och kunnig supporttjänst blir därför allt viktigare i konkurrensen mellan dem. Detta är något som branschen generellt sätt måste bli mycket bättre på, enligt Svenskt Kvalitetsindex. 

Streamingtjänsternas flexibilitet, där du ofta kan få gratis testperioder och lätt säga upp pågående abonnemang för att testa något nytt har förstås också bidragit till att vi idag har helt andra krav vad gäller våra abonnemangsavtal. 

Vi vill understryka vikten av att gå igenom bindnings- och uppsägningstid när du tecknar abonnemang, för att säkerställa att du inte blir fast med att behöva betala för något en lång tid, som du inte är nöjd med.


Vanliga frågor och svar om uppsägning av abonnemang

Har alla leverantörer av tv-abonnemang bindningstid?

De allra flesta leverantörer saknar bindningstid helt och vill hellre göra det lättare för dig som kund att säga upp ditt abonnemang om du blir kund.

Är bindningstid och uppsägningstid samma sak?

Nej, bindningstid är den tid du måste betala ditt abonnemang från det att du tecknat avtal. Till det kan det tillkomma en uppsägningstid så att du måste betala samma avgift den tiden från att du sagt upp avtalet. Det är väldigt få leverantörer som har uppsägningstid och finns den brukar den vanligtvis inte vara mer än en månad.

Kan man prova på ett tv-abonnemang gratis?

Många leverantörer erbjuder gratis provperioder för att testa på deras tjänst. Vi har samlat all information om gratis tv-kanaler och gratis provperioder här.

Vilka streamingtjänster är gratis att prova?

Många streamingtjänster erbjuder en gratis provperiod. Se alla streamingtjänster och vad de erbjuder på vår sajt. Skulle du efter en provperiod vilja fortsätta prenumerera kan du i de flesta fall avsluta precis när du vill eftersom de allra flesta saknar bindningstid.

Vilka leverantörer har störst utbud av film och serier?

Det finns en hel del leverantörer med ett brett utbud av film och serier som exempelvis Netflix, Prime video och HBO Max. Vi har listat alla inne på vår sajt TVabonnemanget.se.